Basgruppsträff och ny utgångspunkt.

Det har varit väldigt få dagar i skolan denna vecka. Tisdag och onsdag har varit hemma-studiedagar men idag har vi haft basgruppsträff och diskuterat förra utgångspunkten samt fått en ny. Måste bara skriva några ord om min basgrupp för herrejisses så bra den är! Vet inte om det är faktumet att det är den tredje basgruppen och att vi alla börjar bli lite varma i kläderna eller om kemin bara är HELT rätt? Har gillat alla mina tidigare basgrupper skarpt och varje grupp har haft sina olika styrkor. Det är så härligt när man kommer till en ny grupp och bara känner YES! 
 
Imorgon väntar ytterligare en hemma-studiedag, har som mål att bli helt trygg med beräkningarna till läkemedelstentan nästa lördag!
Go go go! 
 Utlandsstudier?

I början av hösten förra året skrev jag om utlandsstudier och att jag eventuellt funderade på att söka till Danmark. Då var det ett helt år kvar tills ansökningarna skulle skickas in men nu börjar det bli dags. Jag har dock hunnit ändra åsikt en del och insett att det kanske vore roligare att söka mig till ett land som, mest troligtvis, skiljer sig mer till arbetssätt. Det land som lockar mest just nu Spanien och San Sebastian. Själva praktiken görs i termin 6 men ansökan ska skickas in redan nu i höst. Den är även bindande. Den ända anledningen som gör att jag inte direkt börjar skriva på min ansökan är faktumet att jag "missar" min sista VFU i Sverige. Även om det är otroligt lärorik att praktisera utomlands och även ett plus i CV:t så vill jag inte missa lärorik kunskap från praktik-perioden här i Sverige, där jag ändå i framtiden kommer vilja arbeta. Risken finns ju att dom arbetar helt annorlunda i utlandet och att jag då i slutändan inte lärt mig det som förväntas under termin 6s praktik. Hur som, jag hoppas att dom kommer erbjuda en informations-träff innan ansökningsdatumet gått ut och att jag då får lite mer klarhet i hur jag skall göra mitt val. En annan del i det hela är att man skall vara godkänd i alla kurser så det gäller att jag inte klantar till det och sumpar chansen genom att få göra omtentor under denna period. Det går nog bra. :) 
 
 Empathy: The human connection to patient care

Idag hade vi introduktion till tema 8, att förstå psykisk ohälsa. Första föreläsningen handlade och stress och ångest och den andra hade fokus på personlighetsstörningar så som exempelvis borderline-, paranoid-, schitzoid-, schitzotyp personlighetsstörning. Otroligt spännande!
 
Vi såg även ett filmklipp om empati och fick sedan frågan: Är det enklare att känna empati om man själv varit med om en liknande situation, dvs. olycka, dödsfall, sjukdom osv? Klurig fråga utan ett självklart svar. Min reflektion är den att jag tror graden av empati är densamma oavsett om man kan relatera och känna en igenkänningsfaktor. Däremot tror jag att människor har olika stor förmåga att känna empati (kan bero på allt ifrån genetik och arv, miljö, uppfostran osv.) och där vissa har svårare att uppleva just empati. Å andra sidan anser jag istället att sympati kan påverkas utifrån igenkänningsfaktorer.
 
Kan mycket väl ändra åsikt redan imorgon då frågan bär på allt annat än ett självklart svar. Vad tror ni? Kan empati upplevas starkare hos dem som har lättare att relatera då dom upplevt liknande situation?
 
 
Hejsan! Mitt namn är Marie.
Jag studerar termin 5 på sjuksköterskeprogrammet vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola i Stockholm.
Här skriver jag om min resa mot mitt framtida yrke. Allt ifrån den klassiska tenta-bubblan, spännande kurslitteratur, toppar och dalar till allmänt härliga stunder som man så ofta upplever som student. Finns det några frågor eller funderingar får du gärna mejla mig på: marie.nordquist@hotmail.com eller kommentera ett inlägg så ska jag försöka ge ett så bra svar som jag kan.