Empathy: The human connection to patient care

Idag hade vi introduktion till tema 8, att förstå psykisk ohälsa. Första föreläsningen handlade och stress och ångest och den andra hade fokus på personlighetsstörningar så som exempelvis borderline-, paranoid-, schitzoid-, schitzotyp personlighetsstörning. Otroligt spännande!
 
Vi såg även ett filmklipp om empati och fick sedan frågan: Är det enklare att känna empati om man själv varit med om en liknande situation, dvs. olycka, dödsfall, sjukdom osv? Klurig fråga utan ett självklart svar. Min reflektion är den att jag tror graden av empati är densamma oavsett om man kan relatera och känna en igenkänningsfaktor. Däremot tror jag att människor har olika stor förmåga att känna empati (kan bero på allt ifrån genetik och arv, miljö, uppfostran osv.) och där vissa har svårare att uppleva just empati. Å andra sidan anser jag istället att sympati kan påverkas utifrån igenkänningsfaktorer.
 
Kan mycket väl ändra åsikt redan imorgon då frågan bär på allt annat än ett självklart svar. Vad tror ni? Kan empati upplevas starkare hos dem som har lättare att relatera då dom upplevt liknande situation?
 
 Kommentarer

Kom ihåg


Trackback

Hejsan! Mitt namn är Marie och studerar sjuksköterskeprogrammet vid Ersta Sköndal Högskola i Stockholm. Här skriver jag om min resa mot mitt framtida yrke. Allt i från den klassiska tenta-bubblan, spännande kurslitteratur, toppar och dalar och allmänt härliga stunder som man så ofta upplever som student. Finns det några frågor eller funderingar får du gärna mejla mig på: marie.nordquist@hotmail.com eller kommentera ett inlägg så ska jag försöka ge ett så bra svar som jag kan.