Frågor inför skolstarten.

Hej! För några dagar sedan trillade det in några frågor kring skolstarten som jag tänkte försöka besvara:

 

1. Har du något tips så här inför skolstart?

 

Inför skolstarten skulle jag rekommendera att från början strukturera upp hur du vill lägga upp ditt pluggande. Att redan från början fundera på vilka studietekniker som passar dig och den aktuella kursen. Till en början strukturerade jag upp plugget genom att varje dag bestämma fasta timmar som jag skulle sitta med plugget. Dock tyckte jag det inte räckte att enbart planera utefter tid, valde då att även planera efter en "to do list". Där skriver jag ner i list-form alla uppgifter, vägledningsfrågor etc. som jag ska bli klar med under dagen eller under veckan. På så sätt kan jag enkelt bibehålla framförhållning, prioritera och även se om jag behöver öka antal plugg-timmar för att hinna med allt. Ett annat tips är att skaffa en kalender och redan vid skolstart fylla i viktiga datum så som examinationer, uppsatser, seminarium, workshop osv osv. Jag satte även smala postit-lappar som fick stick ut en bit utanför kalendern för att enkelt kunna bläddra fram till viktiga datum och påminna mig själv. En annan fördel med kalender är att vid veckor med mindre uppgifter kan man lätt blicka framåt och ta tag i en uppgift som ligger längre fram i tiden. Tumme upp för framförhållning åter igen. :) 

 

2. Vår första kurs är anatomi, något tips där?

 

Anatomin har helt klart varit den tuffaste men även den ROLIGASTE ämnet hittills enligt mig! Mitt tips är att från början försöka ta reda på vad som anses vara relevant att kunna. Det kan vara svårt att veta hur mycket man ska fördjupa sig i, ex nervimpulsens fortledning, och det är lätt att anteckningarna blir orimligt långa för att man ens ska kunna lära sig allt. Försök skapa dig en grundläggande förståelse och memorera och fördjupa dig sedan i de viktigaste delarna och det som krävs för poäng. Det tog mig hela två tentor att bara luska ut vad som var viktigt att nämna i svaret för att få alla poäng. Att rita och göra "rebus" är också ett hett tips om du har lätt för att memorera bilder. Ett annat tips är att plugga ihop med andra kurskamrater. Rita och förklara för varandra, diskutera. Då blir det oftast lättare att komma ihåg.

 

3. Hur har du hanterat tentor som du ej klarat? Har du tagit tag i dem direkt eller har du väntat ett tag och sett till att klara dom andra först? 

 

Tentor som jag fått skriva om ser jag på samma sätt som ordinarie tentor. Jag skriver dem alltid oavsett när i tiden omtenta tillfället är. Ibland har det varit många uppgifter på samma gång men anser att det är bättre att försöka och eventuellt misslyckas än att skjuta upp tentor till senare. Det tror jag bara skapar stress. Utöver det försöker jag ta reda på vad som saknades för godkänt, memorera det och sedan repetera det som satt vid första försöket

4. Har du planer på att vidareutbilda dig?

 

Jag kommer absolut vilja vidareutbilda mig! Vet dock inte ännu åt vilken riktning. Som jag känner just nu vill jag först arbeta något/ra år på akuten då det verkar helt otroligt lärorikt och spännande. Har även några tankar kring operationssjuksköterska eller barnmorska efter akuten. Det finns dock stor chans att jag hinner ändra mig under utbildningen. :) 

Hoppas att mina svar var till hjälp även om jag själv tycker det blev lite luddigt.

 

 Kommentarer

Kom ihåg


Trackback

Hejsan! Mitt namn är Marie och studerar sjuksköterskeprogrammet vid Ersta Sköndal Högskola i Stockholm. Här skriver jag om min resa mot mitt framtida yrke. Allt i från den klassiska tenta-bubblan, spännande kurslitteratur, toppar och dalar och allmänt härliga stunder som man så ofta upplever som student. Finns det några frågor eller funderingar får du gärna mejla mig på: marie.nordquist@hotmail.com eller kommentera ett inlägg så ska jag försöka ge ett så bra svar som jag kan.