VFU - dag 9. Operation

Gårdagens praktikpass var så JÄKLA SPÄNNANDE, var nämligen med vid två operationer!
Första operationen var av ett s.k. trigger finger. Tillståndet innebär att en eller flera av handens böjsenor, som ska glida genom senskidan/sentunneln, är inflammerad och förtjockad vilket bidrar till låsningar och smärta vid flexion. Ibland kan även knäppningar från senorna höras vid extension, något som hördes tydligt hos patienten.
Under operationen upptäcktes inflammation på ytterligare ett ställe av senan vilket gjorde att kirurgerna valde att öppna upp handen vid ytterligare ett ställe. Den andra operationen var av ett liktorn som skulle avlägsnas från fotsulan. 
Operationssjuksköterska ligger numera helt klart på listan över potentiell specialistutbildning. Den går inte före akutspecialistutbildning men ligger inte långt där efter. 
 
Strax står salstenta på schemat och ska strax möta upp Tanja för att åka mot skolan.
Ha en fin lördag raringar!  
 
 
 
 
 
 
 
 Gårdagens mittbedömning och VFU

Godmorgon och hej på er! 
Igår var det mittbedömning som gick väldigt bra skönt nog. Bedömdes ligga mycket bra till gällande min kunskapsnivå utifrån de frågor jag fick under samtalet, enligt AssCE och genom min ILP så ska enbart fortsätta som jag gör. Så skönt! :) 
Gårdagen blev en kort dag på VC i och med mittbedömningen. Hann lägga om ett sår hos en hemsjukvårdspatient, medverka under en vårdplanering och göra första bedömningar vid receptionen under drop- in. Något som inte alltid är det lättaste. Precis som vid akutvårdsmottagning ser orsakerna till vårdkontakt VÄLDIGT olika ut med alla möjliga olika sjukdomatillstånd som upplevs VÄLDIGT olika. Nu är det, som tur är sällan patienter bedöms så svårt sjuka att det behövs triageras men oj så lärorikt det är de gånger det händer.
 
Idag tänkte jag försöka vara med vid blodprovstagningar hos Karolinskas lab, sen får vi se var dagen tar mig.
Hoppas ni får en härlig torsdag! Kram 
 
 
 
 
 
 VFU VC - dag 6

Sitter just nu och går igenom AssCE- bedömningsformulär, min ILP och reflekterar kring det jag lärt mig, önskar lära och vill bli bättre på inför mittbedömningen i morgon.
Till dagens praktikpass: Har jobbat mycket administrativt med att föra journalanteckningar, strukturera hemsjukvårdspatienter och läsa på som Stockholm läns riktlinjer vid screening av ESBL. Därefter blev jag tilldelad en patient som nyligen råkat ut för ett traumatiskt fall vilket lett till en collum femoris fraktur som nu upplevdes mer svullen än tidigare. Efter undersökningen bokades det in en akut patient som skurit sig i handen och jag fick möjlighet att assistera vid suturomläggning. 
 
 
Självklart stavas det afebril.
 
 
 
 
Hejsan! Mitt namn är Marie.
Jag studerar termin 5 på sjuksköterskeprogrammet vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola i Stockholm.
Här skriver jag om min resa mot mitt framtida yrke. Allt ifrån den klassiska tenta-bubblan, spännande kurslitteratur, toppar och dalar till allmänt härliga stunder som man så ofta upplever som student. Finns det några frågor eller funderingar får du gärna mejla mig på: marie.nordquist@hotmail.com eller kommentera ett inlägg så ska jag försöka ge ett så bra svar som jag kan.