C-uppsats.

Nu är C-uppsatsen igång! Är taggad men en skräckblandad förtjusning! Har sett framemot C-uppsatsen sedan T1 samtidigt som jag hört både ris och ros kring denna lärorika och intensiva period. Om 10 veckor ska den in! GO GO GO!
Igår hade vi introduktion och föreläsningar. Tanja och jag har härligt nog en projektplan från förra terminen att luta oss emot, lite hjälp på traven liksom. :) Så vad är det vi valt att skriva om? Valde ju att inte gå in på vårt syfte under projektplaneringen då mycket brukar hinna förändras. Syftet vi valt är att Utfoska/Undersöka/Belysa/Beskriva sjuksköterskors upplevelse av att vårda patienter med cancersjukdom i livets slutskede. Ett syfte närmare mitt hjärta finns inte! <3 Imorgon har vi vår första träff med handledaren där vi förhoppningvis får hjälp att välja hur vi ska definiera syftet (självklart ska vi bara ha med ett verb ;) )
 
Nu ska jag strax kliva på mitt kvällspass. Ha en fin tisdag vänner! 
 
 
 Medicinsk vetenskap, akutsjukvård.

Jag har kommit in hörrni. Så jäkla kul! 
Schemat i Trollhättan krockar inte heller med mitt ordinarie schema här i Stockholm!  
 
Kursupplägget verkar vara himla bra, det kan vara den mest intressanta kursen jag än så länge stött på! Det är allt från prehospitalt omhändertagande(!), stationsövningar med nackkrage, stockvändning och hjälmborttagning, A-E omhändertagande av vuxna och barn, medicinsk teknik, blödningschock, NEWS, SBAR, övningar med patientfall, övningar med EKG- tolkning och mycket mer! Precis ALLT känns intressant! Vi examineras under ett artikelseminarium, examinerande patientfall samt en salstenta.
 
 
 
 Frågor om PBL och kurslitteratur.

Fick nyligen två frågor via mejl som rör problembaserat lärande och kurslitteratur. Minns min egen förvirringen kring PBL som om det vore igår. ;) Ge inte upp, det blir bättre! 
 
1. Är väldigt osäker på inlärningsmetoden PBL. Det verkar otroligt flummigt och oklart. Det känns som om man inte kommer få någon information från läraren inför ett prov. Har du några tips för mig som precis börjat med metoden? 
 
Vill börja med att skriva att jag känner igen mig i din känsla av osäkerhet gällande PBL, det tog mig nästan en hel termin att greppa hur PBL fungerar. Tror mitt första och kanske bästa tips är att ge det tid. Kände en blandning av förvirring, slöseri med tid och frustration innan jag lärde mig syftet med PBL. Jag upplevde att det i början var svårt att vet vad som förväntades att man skulle lära sig, vad är en relevant frågeställning? Där är mitt tips att se till kursen i stort och ha lärandemålen för kursen och/eller aktuell tenta i åtanke. Gällande information inför tentor brukar sällan basgruppshandledaren ha svaret, då är det bättre att vända sig direkt till kursansvarig lärare. :) 
 
2. Kommer du ihåg vilka böcker du använde mest under T1? Många säger att man inte behöver köpa alla. 
 
Du behöver långt ifrån köpa alla böcker som används under terminen. Man klarar sig ofta bra genom att låna böcker på biblioteket och köpa enstaka då & då. Ett tips är att förutom skolbiblioteket och Stockholms olika bibliotek även kika på SLL-biblioteken, där finns böckerna oftast inne för lån. :) Anatomi och fysiologiboken samt omvårdnadens grunder 1:an, 2:an och 3:an är bra att äga. Andra böcker som används ofta under början av utbildningen är klinisk omvårdnad i teori och praxis, omvårdnadsteorier i klinisk praxis samt etik i arbete med människor. De flesta böcker är faktiskt återkommande, några mer än andra, så de böcker du köper rekommenderar jag att du behåller under hela utbildningen. 
 
 
Hoppas jag kunde vara till lite hjälp. :)
Kram
 
 
Hejsan! Mitt namn är Marie.
Jag studerar termin 6 på sjuksköterskeprogrammet vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola i Stockholm.
Här skriver jag om min resa mot mitt framtida yrke. Allt ifrån den klassiska tenta-bubblan, spännande kurslitteratur, toppar och dalar till allmänt härliga stunder som man så ofta upplever som student. Finns det några frågor eller funderingar får du gärna mejla mig på: marie.nordquist@hotmail.com eller kommentera ett inlägg så ska jag försöka ge ett så bra svar som jag kan.