God jul och gott nytt år!

God jul och gott nytt år fina läsare! 
Hoppas ni haft en fin jul. Jag jobbade på julafton så passade på att fira redan den 23:de med julmat, uppesittarkväll (mer standard är svårfunnet haha), pepparkaks-pyntande och lite paketöppning. Var riktigt mysigt! 
På julafton dukade vi upp långbord på KAVA med både det ena och det andra. Kalle Anka var påslaget i de flesta patientsalar och många valde att äta julmat dagen till ära. Stämningen under kvällen var så fin! Likt förra året ska jag jobba på nyår och har inte planerna för kvällen spikade riktigt än. Det lutar åt middag och uppestittarkväll, igen. Så mysigt ju!
  
 
 
 Adventskalendern började bli gles och julaccessoarerna gjorde sitt. ;)
 Muntlig examination

Hej finisar! Hoppas ni mår bra.
I tisdags skickades uppsatsen för VFU-perioden in och idag hade jag den muntliga examinationen. Lite pirrigt. Fick skönt nog svar om godkänt direkt. Examinationen bestod av att vi skulle hålla i en individuell presentation på 20 minuter gällande en omvårdnadssituation innehållande medicinska behandlingar och vårdrelationens betydelse vid psykiatriska sjukdomstillstånd. Jag valde att berätta om en patient vi dagligen besökt under rutterna. Omvårdnadssamtal relaterat till vårdrelationer, risker och resurser, bedömingar, neuroleptikum, antidepressiva läkemedel och ECT. 
Imorgon har jag slutbedömning och går även sista praktikpasset på mobila akutenheten. Ska bli riktigt välbehövligt med juluppehåll men jisses vad jag kommer sakna MAE! 
 
 
 
 
 Fråga om min upplevelse av Ersta och dess profilområde

Fick nyligen frågan om vad jag generellt tycker om Ersta då det finns åsikter om att skolan har för mycket etik och för lite medicinsk vetenskap (anatomi, fysiologi, farmakologi, patofysiologi etc.)?  
 
Jag är väldigt nöjd med Ersta i sin helhet men har heller inget annat att jämföra med. :) Kan dock hålla med om att det varit lite lite medicinsk vetenskap, i jämförelse med exempelvis KI, och hade gärna sett att utbildningsplanen var fördelad med lite fler hp i medicinsk vetenskap samt något färre hp i vårdetik. Att döma av jobb och tidigare praktiker upplever jag däremot att de är det etiska förhållningssättet som ibland tappas bort under åren som yrkesverksam och inte förmågan att beskriva en funktion i kroppen eller verkningsmekanismen av ett läkemedel till patienten. Ytterligare fördjupning fås även vanligen under åren som yrkesverksam och när man blir ”nischad” inom det område man valt, vub, fristående kurser osv. 
Jag tycker att Erstas grundutbildning har just grundläggande kunskaper i medicinsk vetenskap och en relevant utbildningplan med etik som dess profilområde. Kommer det till att välja mellan olika skolor hade jag rekommenderat att välja den skola vars inriktning som passar dig bäst.

Hoppas jag gav någorlunda svar på din fråga. :)
Hejsan! Mitt namn är Marie.
Jag studerar termin 5 på sjuksköterskeprogrammet vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola i Stockholm.
Här skriver jag om min resa mot mitt framtida yrke. Allt ifrån den klassiska tenta-bubblan, spännande kurslitteratur, toppar och dalar till allmänt härliga stunder som man så ofta upplever som student. Finns det några frågor eller funderingar får du gärna mejla mig på: marie.nordquist@hotmail.com eller kommentera ett inlägg så ska jag försöka ge ett så bra svar som jag kan.