Läkemedelsberäkning, sexologi, gynekologi & tentaplugg.

Gårdagen bestod av läkemedelsberäknings-föreläsning inför den sista LMB-tentan för hela utbildningen! Känns nästan overkligt att vi redan hunnit beta av alla områden i den rätt tjocka kursboken. Eftersom vi är uppdelade i tre grupper skrivs tentan vid tre olika tillfällen under terminen. Min skrivning är inte förrän i vår så kommer inte fokusera nämnvärt mycket på den just nu.
Efter föreläsningen passade Louise och jag på att åka hem till henne för att spela in det nya samtalssenariot som denna gång består av mötet mellan ssk och anhörig. 
 
I dag har vi haft tre föreläsningar rörande graviditetskomplikationer, gynologiska sjukdomar och sexuell hälsa. Vilka komplikationer finns det vid en graviditet och förlossning? Hur löser man dessa komplikationer? Vilka åtgärder finns, exempelvis vid den ovanliga komplikationen då barnets axel fastnar vid pubisbenet? (Två olika åtgärder är att försöka knäcka barnets nyckelben för att det ska kunna passera pubis. Det ryser i kroppen bara av tanken men är samtidigt en livsavgörande åtgärd. Man kan även ge muskelavslappnande intravenös injektion som gör att uterus slappnar av för att sedan fösa upp barnet och utföra ett kejsarsnitt.) Lyckligt nog händer det inte ofta! Inom sexologin kommer vi fördjupa oss i några utdelade ämnen (sex och cancer, sex och medfödd ryggmärgskada, infertilitet och PCO-syndom) genom en uppsats och muntlig presentation. Ska bli riktigt kul! 
 
Nu sitter jag och skriver anteckningar till kommande tenta samtidigt som jag går igenom morgondagens föreläsning som dessutom rör ämnet. 
Blev ett spretigt inlägg, skyller på att det varit en lång dag. ;) Kram på er!
 
 Kommentarer

Kom ihåg


Trackback

Hejsan! Mitt namn är Marie.
Jag studerar termin 6 på sjuksköterskeprogrammet vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola i Stockholm.
Här skriver jag om min resa mot mitt framtida yrke. Allt ifrån den klassiska tenta-bubblan, spännande kurslitteratur, toppar och dalar till allmänt härliga stunder som man så ofta upplever som student. Finns det några frågor eller funderingar får du gärna mejla mig på: marie.nordquist@hotmail.com eller kommentera ett inlägg så ska jag försöka ge ett så bra svar som jag kan.