Frågor om ålder vid påbörjad utbildning, muntliga redovisningar, T2 & första praktiken.

Har fått lite frågor på mejlen som jag tänkt svara på så gott jag kan. :) Mycket är mina egna åsikter och tankar denna gång.
 
1. Kan man vara för gammal för att läsa till sjuksköterska? 
 
Nej det tycker jag verkligen inte! Jag tycker du ska satsa på den utbildning du vill och ser inte ålder som något hinder. Tvärtom! Tror faktiskt det enbart är fördelar att ha erfarenhet sedan tidigare då yrket många gånger ställer höga krav på dig som person, både på ett yrkesprofessionellt- och personligt plan. Oavsett om man hinner vara yrkesverksam i 40 år eller 10 år är det alltid värt att uppfylla sina mål. Man ångrar bara det man aldrig gjorde. 
 
2. Jag har lite fobi för att prata inför folk och tyvärr måste man ofta redovisa muntligt under utbildningen. Några tips?
 
Att uppleva det som lite jobbigt och nervöst att prata inför folk är du långt ifrån ensam om! Jag upplever att Ersta har lagt upp sin utbildningsplan bra genom att inte slänga in oss i stora muntliga redovisningar i T1 utan istället fokusera på mindre presentationer för små grupper i början av utbildningen för att därefter ställa allt högre krav. Ofta brukar det även bli lättare ju fler redovisningar man ställs inför. 
 
3. Är det sant att Ersta inte tillåter miniräknare på läkemedelsberäkningstentorna?
 
Ja det stämmer att man inte får använda miniräknare som hjälpmedel. Mitt tips är att repetera kortdivision alternativt liggande stolen inför kommande läkemedelstentor. :)
 
4. Kan man jobba samtidigt? Hur obligatorisk är närvaron?
 
Att arbeta under utbildningen går absolut även om det i perioder kan vara svårare att hinna med jobb likväl som det andra perioder är betydligt lugnare med större möjlighet till att jobba. Utbildningen är ju heltid och kräver många gånger det och mer därtill så ett tips är att inte ta på sig för mycket jobb. Gällande närvaro varierar det en hel del beroende på kurs och termin. Föreläsningar är generellt sätt alltid frivilliga medan resterande schemalagd tid ofta är obligatoriskt så som basgruppsträffar, workshops, seminarium, grupparbeten etc. En studievecka brukar generellt sätt innehålla 2-3 dagar med föreläsningar, en basgruppsträff och hemmastudier men varierar såklart.
 
5. Blir man uppdelad i olika grupper under varje termin eller behåller man sin grupp alla 6 terminer?
 
Inför varje termin blir man uppdelad i så kallade basgrupper på ca 8-9 studenter. Gruppen byts ut inför varje ny termin. :)
 
6. Hur upplevde du T2?
 
Termin 2 var enormt spännande, främst då det var första terminen där vi började fördjupa oss i sjukdomar och den sjuka människan till skillnad från T1 som istället fokuserade på den friska människan. Fokus låg vid sjukdomar som oftast drabbar äldre såsom demens, Parkinson, MS, ALS osv. T2 innehöll även introduktion till omvårdnadsprocessen som är en stor del av yrket, superkul! Färdighetsträning av injektioner och KAD var även det extremt spännande och lärorikt och inte minst, praktiken!
 
7. Hur var din första VFU?
 
Det var nog inget jag såg fram emot så mycket som den första praktiken! Min första VFU-period var riktigt, riktigt bra! Jag fick på ett tydligt och pedagogiskt sätt lära mig grundläggande omvårdnad, ökad kunskap i bemötandet av äldre patienter med kognitiv svikt, utförandet av praktiska moment exempelvis subkutana injektioner, manuell blodtrycksmätning etc. utdelning av läkemedel (oftast i APO-dos), hur man arbetar ergonomiskt och ansvar exempelvis i form av omvårdnadsansvar över en eller flera patienter mm. Första praktiken bygger i det stora hela på omvårdnad vilket var en helt perfekt start enligt mig!
 
8. Vilka tider hade du? Förstår att man behöver gå kvällar och helger men var det mycket kväll/helg eller bara någon enstaka? 
 
Tiderna bestod antingen av morgonpass (7- 14:30) eller kvällspass (13:30-21). Har för mig att jag gick enstaka fler morgonpass men överlag var det jämnt fördelat dagpass/kvällspass. Gällande helger har jag för mig att kravet från skolan var minst en helg och vad jag minns var de precis det jag gick. Dock kan helgtjänstgöringen skilja sig beroende på var man blir placerad, har haft klasskamrater som fått betydligt fler helger. Ofta har det inte varit något problem att justera schemat efter önskemål. 
 
Hoppas jag kunde besvara era frågor någorlunda. :) Kram 
 
 Kommentarer

Kom ihåg


Trackback

Hejsan! Mitt namn är Marie.
Jag studerar termin 6 på sjuksköterskeprogrammet vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola i Stockholm.
Här skriver jag om min resa mot mitt framtida yrke. Allt ifrån den klassiska tenta-bubblan, spännande kurslitteratur, toppar och dalar till allmänt härliga stunder som man så ofta upplever som student. Finns det några frågor eller funderingar får du gärna mejla mig på: marie.nordquist@hotmail.com eller kommentera ett inlägg så ska jag försöka ge ett så bra svar som jag kan.