Övning i katastrofmedicin.

Hej där! Kikar in för att önska er en härlig helg och för att beskriva lite kortfattat den katastrofmedicinska övningen som gjordes häromdagen. :)
 
Vi fick ett trauma scenario: ett flyg har gått ner för hårt vid Bromma flygplats med många skadade på plats.
Därefter skulle vi agera sjukvårdsteam. Prioritera patienter efter triage för att sedan diskutera vilka åtgärder som är aktuella. Resonemangen kunde gå till lite såhär:
 
Fria luftvägar! Främmande kropp i munhålan? Är stabilt sidoläge möjligt? Ska patienten erhållas morfin när morfin har en blodtryckssänkande effekt och patienten redan ligger lågt i blodtryck? Annan smärtlindring? Stoppa ev. blödning hur? Vid låg och instabil andningsfrekvens, ska patienten verkligen erhållas syrgas eller är risken för stor att den egna andningen slås ut helt? Manuell andningspump! Finns resurser? Vid tydliga tecken på allvarlig skada men utan smärtpåverkan, beror det på chock och är i så fall kroppens egen reflexmässiga smärtlindring bättre än den medicinska? Osv.
 
Utöver Triage testade vi på bår-förflyttningar, placering av nackkrage och fick även presentera varsitt patientfall tillsammans med valda åtgärder. Minst sagt en lärorik och intressant förmiddag!
 
 
 
 Kommentarer

Kom ihåg


Trackback

Hejsan! Mitt namn är Marie.
Jag studerar termin 6 på sjuksköterskeprogrammet vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola i Stockholm.
Här skriver jag om min resa mot mitt framtida yrke. Allt ifrån den klassiska tenta-bubblan, spännande kurslitteratur, toppar och dalar till allmänt härliga stunder som man så ofta upplever som student. Finns det några frågor eller funderingar får du gärna mejla mig på: marie.nordquist@hotmail.com eller kommentera ett inlägg så ska jag försöka ge ett så bra svar som jag kan.