Scenarioträning akut omhändertagande

Gårdagen innehöll scenarioträning inför den praktiska examinationen i akut omhändertagande. Vi övade både utefter det akuta omhändertagandet inom ambulansen samt de åtgärder som görs på akutvårdmottagning, samma tänk gällande prioriteringarna men lite annorlunda. Vi arbetade i grupp och fick alla dra en varsin lapp med antingen A,B,C,D,E, SBAR eller NEWS. Jag drog A på första som var akutvårdmottagning. Kontrollerade mun och svalg, andning, höjde hakan. Nackkrage, kantarell, svalgrub var inte aktuellt eftersom patienten andades så där var A färdigt, gick dock omedvetet in lite på B och tog saturationen och började sätta syrgas (svårast just nu är nog att veta vad som hör till varje moment). Satte pocketmask 5 l då patienten låg på 89% saturation men ändrade mig sedan och ville sänka till 3 l men tydligen är minimum dosen på pocket 5 l. Fick även veta att det alltid är bättre att koppla mycket syrgas och sedan sänka hellre än tvärtom. Sen hade dessutom ventilationsmasken varit det rätta alternativet eftersom af låg lågt (6/min) något jag missade eftersom jag inte reflekterade över af utan endast saturationen. Well, där nånstans insåg jag att jag hade gjort klar A (för länge sen haha) och lämnade över till B. Blir mycket övning inför examinationen! ;)
 
Prehospitala omhändertagandet bestod av en kvinna som kört in med sin MC i ett sidoräcket. Drog NEWS denna gång vilket kan ha varit den enklaste uppgiften. Rapporterade endast vitala parametrarna som mina "kollegor" hade tagit, att patienten låg på röd på två av parametrarna och alltså prioriteras som RÖD. Det enda som känns relevant att lära sig på denna del är poängen för de olika parametrarna. 
Examinationen är om två veckor så nu ska jag öva massor utefter vad som ska göras på vilken bokstav och även utifrån olika patientfall (andnöd, blödningar, skalltrauma, nack- och ryggsmärtor etc.)
 
 
Nu sitter jag på tåget på väg till KAVA för kvällsjobb. Har saknat alla fina kollegor. <3
 
 
 
 Kommentarer

Kom ihåg


Trackback

Hejsan! Mitt namn är Marie.
Jag studerar termin 6 på sjuksköterskeprogrammet vid Ersta Sköndal Bräcke Högskola i Stockholm.
Här skriver jag om min resa mot mitt framtida yrke. Allt ifrån den klassiska tenta-bubblan, spännande kurslitteratur, toppar och dalar till allmänt härliga stunder som man så ofta upplever som student. Finns det några frågor eller funderingar får du gärna mejla mig på: marie.nordquist@hotmail.com eller kommentera ett inlägg så ska jag försöka ge ett så bra svar som jag kan.